Misschien woont u al samen met een of meerdere vogels, of u bent van plan een vogel aan te schaffen. Tip nummer één luidt hoe dan ook: blijf leren en open staan voor nieuwe ideeën. Er is al heel veel kennis en informatie over vogels te vinden, maar minstens zo veel is nog niet bekend of onderzocht.
In dit artikel treft u een aantal handvatten om het samenleven met een vogel wat makkelijker en aangenamer te maken.
Een vogel beter begrijpen
Er zijn een aantal zaken die u kunnen helpen om uw vogel beter te begrijpen.
Om te beginnen is een vogel niet gedomesticeerd. Anders gezegd, is een vogel een wild dier. Hij bezit dezelfde fysieke en mentale eigenschappen als zijn soortgenoten in het land van herkomst. Honden en katten zijn in de loop van jaren gefokt op bepaalde (uiterlijke) kenmerken en voor een bepaald doel (bijv. het drijven van vee). Dit is bij de meeste vogelsoorten niet het geval. Daarom spreken we van soorten en niet van rassen. Als eigenaar zult u uw benadering en mindset hier op moeten aanpassen.
Een ander belangrijk kenmerk is dat een vogel, in tegenstelling tot de meeste dieren die wij als huisdier houden, geen zoogdier is. Gevolg hiervan is o.a. een andere lichaamsbouw en een andere manier van voortplanten. Hun hele lichaam is erop gebouwd om te kunnen vliegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de holle botten, de lichte en sterke veren en hun prachtige respiratoire systeem bestaande uit longen en luchtzakken. U kunt zich voorstellen dat deze aanpassingen in hun anatomie, een ander beroep doen op u als verzorger.
Ook zult u zich moeten realiseren dat een vogel een prooidier is. Dit heeft grote gevolgen voor zijn algehele gedrag en de manier waarop hij het liefst benaderd wil worden. Het is een van de redenen waarom vogels in groepen leven. Maar ook dat ze nieuwe voorwerpen en situaties met grote voorzichtigheid tegemoet treden (neofobie).
Bovenstaande punten betekenen ook dat een vogel niet voor iedereen een geschikte huisgenoot is. De omgang met vogels kan aanvoelen als contra-intuïtief en het vraagt een bepaalde vertaalslag om een vogel goed te begrijpen en ons eigen handelen daarop aan te passen.
Met de juiste basiskennis, een optimistische houding, humor en de bereidheid tot zelfreflectie, zult u een heel eind komen. Tel daar de hoge intelligentie en het grote aanpassingsvermogen van vogels bij op en u kunt zo maar een van de velen zijn die in harmonie samenleeft met een vogel.
Samenleven met een vogel
Een vogel in huis is altijd een avontuur! Ze zijn niet alleen slim, mooi en gezellig. Vogels hebben een goed gevoel voor humor en hebben ieder hun eigen temperament en karakter. Waar de een u de oren van het hoofd kletst zodra de zon opkomt, heeft de ander ronduit een ochtendhumeur en is het eerste uur niet aanspreekbaar.
Laat uw vogel onderdeel zijn van de dagelijkse gang van zaken. Veel vogels vinden het fijn om daar te zijn waar de actie is. “Helpen” met stofzuigen, was opvouwen, een potje klaverjassen, tv kijken, de hond uitlaten, etc. Houd er wel rekening mee dat niet iedere vogel meteen even enthousiast is en mogelijk uw begeleiding nodig heeft om al deze avonturen aan te gaan.